Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výcvikový tábor - Pecka 2008

4. 5. 2008

Díky úžasné shodě náhod (a hlavně díky Janě a její Bernii) jsme měli tu čest se zůčastnit prodlouženého výcvikového víkendu Psího tábora u nás - Pecka 2008 pro švýcarská plemena a hlavně berňáčky. Připouštím, že Fajka není zrovna švýcarské plémě a tak byla obava jak takový jeden nezávislý, až primitivní a hlavně tvrdohlavý japonec zvládne perné 4 dny plné výcviku, povelů a drezůry. Byli jsme však ujištění, že nebudeme jediní s jiným plemenem a že ani japoncova tvrdá hlava nevadí :-)

Japonec v obklopení švýcarůVe středu 30.4. nastal den D a společně s Fajkýšem a páníčkem jsme vyrazili vstříc novým zážitkům. První večer v novém prostředí mezi spoustou psů a ještě více lidí byla Fajka naprosto příšerná až mě napadala myšlenka, že pokud se to druhý den ráno nezlepší bude asi lepší tábor opustit a nerušit ostatní při výcviku. Druhý den se však rozpoložení Fajky zlepšilo, uklidnila se a smířila se s myšlenkou, že zůstáváme a tak nic nebránilo našemu výcviku. Píšu záměrně našemu, protože sem se opět přesvědčila, že je třeba nejdříve důkladně vycvičit paničku :-)

 

Stopování:

Každé ráno v 6:00 byl nástup pro zájemce o stopování. Na výcvik stop jsem se dlouho chystala, ale nevěděla jak přesně začít a proto jsem si stopy nechtěla nechat ujít. První den panička jen pozorovala jak na to a další dny jsem se už s Fajkou aktivně zapojila. Začátky jsou vždycky těžké, ale po třech dnech bylo vidět, že našeho japonce čuchání baví a pro milovaný sýr by pročmuchala celé pole, kdyby mohla :-) Výcvik stop krásně vedl hlavní výcvikář Vašek, který nám udělil spoustu užitečných rad a tak teď když víme jak na věc, nic nebrání našemu trénování ve stopách.

 

Výcvik poslušnosti:

Výcvik probíhal ve více skupinkách, dle schopností a úrovně vycvičenosti páníčka i pejska. Naši skupinu pro začátečníky vedla Jarmila Rybová. Skupinka jsme byla zpočátku  velmi malá, ale postupně se k nám přidávali další a další spolubojovníci. Chůze na vodítku obraty u nohy, sedání, lehání to všechno se pilně procvičovalo a pokud byla Fajka v náladě tak byla i šikovná a šlo jí to. Když si však Fajka usmyslela, že sedání, lehání či obratů  u nohy už bylo dost tak si postavila svojí dubovou palici a bylo velmi těžké s ní hnout. Naše výcvikářka Jarmila však byla úžasná, měla pro naší orientální povahu pochopení a tak se velmi často, když na nás přišla se cvičením řada ptala, zda má japonec na cvik náladu nebo nemá... :-)

 Diskuze

Jeden ze cviků, který se nám vyhnul velkým obloukem byl aport. Japonci jak známo mnoho neaportují a ani Fajka není výjimkou. Svou oblíbenou hračku nebo míček aportuje jen doma na zahradě a to ještě jen při dobrém rozmaru. Jediný cvik, který jsme zatím dopilovali na jedničku je dlouhodobé odložení. Jakmile sebou totiž náš japonec flákne o zem a dostane povel zůstaň je spokojený, že může ležet, pozorovat okolí a panička po něm nic dalšího nechce :-)

Při jednom z posledních výcviků se trénovalo i přivolání v uličce psů, procházení mezi lidmi i mezi pejsky a kupodivu ani zde jsme se neobjevil žádný zásadní ani nepřekonatelný problém a tak japonec absolvoval všechny socializační cvičení.

Děkujeme Jarmilce za velmi vstřícný a lidský přístup, mnoho udělených rad jak předcházet problémům a co pilovat :-)

Odložení pejsků do tvaru V

Výstavní kruh:

Další část výcviku, na kterou jsme se velmi těšili, protože máme v úmyslu opět zavítat na nějakou tu výstavu, proto potřebujeme trénovat a hlavně poradit co zlepšit a jak na to. V kruhu se nám věnoval Pavel Pečenka, který nás opravdu nadchnul a utvrdil v tom, že je možné vystavit každé zvíře a tím tedy i našeho Fajkýše :-) Fajka sice nejprve stávkovala a držkovala, ale pak už se v kruhu snažila a panička se dověděla spoustu rad, které jsou k nezaplacení a tak moc děkujeme a slibujeme že budeme pilně trénovat.

Trénování v kruhu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soutěže:

První přivolání psa na čas, kde psa na startu někdo podržel a páníček se ho snažil přivolat z cíle v co možná nejrychlejším čase. Někteří pejsci opravdu letěli za pánečkem jak rakety až je téměř nebylo vidět. Náš Fajkýš také nadějně vypálil za mnou, během chvíle si však situaci vyhodnotila po svém a tempo přibrzdila. Asi proto, že byla momentálně středem pozornosti a kamera běžela a tak chtěla vypadat jako dááááma a cílem proplula jak elegantní víla na úrovni :-) Z 35 účastníků jsme skončili na 31 místě :-)

 

Druhá soutěž byla podobného ražení, avšak do hry byl aktivně zapojen i páníček. Na startu po zapnutí stopek nejprve vyběhl páníček, který měl za úkol sprintovat do cíle, jakmile dosáhl cíle začal přivolávat pejska, který měl opět co nejrychleji doběhnout do cíle za páníčkem a až po té se vypnul měřený čas. Zatím nezní popis tak hrozně, když si však představíte že trať vedla do jednoho z nejprudších kopců v okolí tábora a bylo krátce po dešti a vše bylo velmi kluzké musí být každému jasné, že bylo o zábavu postaráno. Další zrádný moment nastal ve chvíli, kdy páníček hrdinně vyfuněl kopec a konečně se doškrabal do cíle a zjistil, že nemůže vydat ani hlásku (natož přivolat psa) protože plíce zůstaly pravděpodobně někde na startu :-) Fajka tentokrát už běžela o poznání lépe a i panička se hooodně snažila a tak jsme skončily na krásném 12 místě.

Výsledková listina zde: Soutěž číslo 1 a číslo 2.

 

Jako bonus jsem se zúčastnila i pořádaných čarodějnic a soutěžila o tu nej nej a místo na hranici.... Nachystala jsem si nějaký ten čarodějnický převlek a hurá na slet. Hlavu upravovat již nebylo třeba, protože do čarodějnické image perfektně zapadá i v přírodním stavu :-) Pravděpodobně zapůsobilo naše pejskařské pojetí a naše kouzelné zaklínadlo a tak jsem získala jediný diplom, který bylo pro mě s japoncem možné získat :-))

Foto oficiální diplomované čarodějnice pro rok 2008 jsou zde: Foto + Diplom

 

Ivo EichlerKrásnou, nečekanou a velmi poučnou částí celého tábora byla i účast pana Ivo Eichlera a jeho dvou svěřenců šibáka Hitchiho a ovčouna Dana, které má u sebe momentálně na převýchovu. Pan Eichler se účastnil veškerého dění včetně soutěže běhu do vrchu a jeden večer byla na programu i jeho přednáška s diskuzí. Byl neuvěřitelně přátelský a kdokoliv se přišel poradit s problémem tak nikoho neodmítl a všem se snažil radit jak jen to šlo. Bylo opravdu úžasné sledovat jeho práci při převýchově svých svěřenců a často nás všechny bavil svým úžasným vtipem. Neodolala jsem a přivezla jsem si i jeho DVD Základy výcviku psa i s jeho originálním podpisem :-)

 

 

 

 

Celý pobyt nám zpestřovala i účast našeho páníčka, který nám dělal morální podporu a fotografa a tak díky němu máme i spoustu fotek.

 

S páníčkem

Díky všem organizátorům, ale i účastníkům byl celý prodloužený víkend úžasný bez jakýchkoliv známek stresu či nervozity.

Náš velký dík patří všem, kteří měli s naším tvrdohlavým japoncem možnost se trápit na cvičení nebo ve výstavním kruhu, velký dík patří i všem organizátorům, kteří pořádají takovéto akce s velkou láskou ke psům i jejich páníčkům a věřte, že láska a nadšení bylo opravdu znát na každém kroku. Moc se nám u vás líbilo a doufáme, že příští rok se budeme moct znova zúčastnit a zpestřit oranžovo-bílo-černé řady berňáčků i jedním žíhaným japoncem :-)

 

Velká fotogalerie ZDE a ZDE.