Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coursing s Podještědskou smečkou

1. 11. 2008

Akita v akci

Podještědská smečka z Liberce pořádala zkoušku coursingového trénování. Protože nás tento psí sport velmi zaujal a Liberec máme za rohem byla naše účast na této akci více méně jasná.

Příjemně nás překvapila skvělá organizace a časový rozpis účastníků ze kterého bylo jasné přesný čas, kdy se má účastník dostavit. V případě nevlídného počasí by tedy nebylo nutné čekat již od brzkého rána, ale přijet v předem určenou hodinu.  Dle rozpisu jsme byli hned v první linii a tak nebyl vůbec žádný čas rozkoukat se a Fajuš byla na řadě jako druhý pejsek v pořadí.

Měla jsem trošku obavu jak to Fajušce půjde, protože byla zatím trénovat pouze jednou (před půl rokem) přičemž stihla odběhnout tři běhy.. první vůbec nechápala o co jde.. druhý už pozitivně reagovala na střapec, ale bála se ho honit, když jí přece jinak zakazuju honit cokoliv natož od nás utíkat.. v třetím běhu si tak hopsala za střapečkem a jedním okem pořád sledovala paničku.....

Zato dneska holka naše šikovná překvapila a zabodovala. Hned v prvním běhu při spuštění navijáku se chytla a nic jí nezajímalo :-) jen ona a střapeček co přední pořád utíkal a šustil. Celou trať proběhla bez jediného zaváhání jako kdyby už běžela snad tisíckrát. Po doběhu přišel čas na odpočinek a mezitím bylo možné pozorovat jak si vedou ostatní. A že bylo na co se dívat... chrti, afgáni to je elegance a rychlost sama.  Druhý běh už bylo naprosto jasné, že Fajuška ví o co jde, a že to tomu střapečku jen tak nedaruje, aby jí takhle utíkal :-) bylo docela složité jí udržet na startu než se naviják rozjel, byla tak rozdováděná, že si na střapeček i štěkala, pravděpodobně mu vyhrožovala, že ho zakousne. Dokonce pokud jí stačil dech poštěkávala i v běhu. V cíli krásně chytla šustivýho lumpíka co jí tak utíkal a nemít košík, tak by se do něj i zuřivě zahryzla.

Na startu

Při čekání a odpočinku bylo evidentní, že Fajuš ještě pořád nemá dost a při pozorování letícího střapce s běžící pejsky by jim nejradši šla pomoct, proto jsme se odhodlali ještě ke třetímu běhu. A to už byla vyloženě radost se dívat jak si vychutnává běh. V koncích už jí trošku docházela síla a dech, ale bylo to tím, že dneska se opravdu vydařilo počasí, svítilo celou dobu sluníčko a teploměr ukazoval 19°C. Teplo bylo příjemné nám při čekání, ale Fajuš jak ji znám by uvítala chladnější den. Kromě toho byla celá trať neuvěřitelně pestrá, pes vybíhal po rovince pak následoval pravý úhel směrem dolů z  kopce, poté opět pravý úhel s delší rovinkou po vrstevnici, která končila ostrým úhlem do prudkého kopce a následoval opět pravý úhel a mírné stoupání do cíle. Díky členitosti terénu byla trasa velmi zajímavá a pro neběhavce i hodně náročná.

Odpoledne byla možnost shlédnut i vyzkoušet agility pod vedením zkušené trenérky, které spousta lidí s radostí uvítala.

Děkujeme Podještědské smečce za skvělou organizaci, moc příjemný den a už teď se těšíme na další trénování na které určitě dorazíme :-)

Radost z pohybu poprvé...

 

 

.. podruhé...

 

 

..potřetí.

Kompletní fotodokumentace z běhů ZDE.